Learning objectives
Knowledge and ability to understand: through the lectures held during
the course, the student will acquire the methods and knowledge
necessary to understand the world of probiotics.
Ability to apply knowledge and understanding:
Using scientific articles, students learn how to apply the acquired
knowledge in a real context.
Autonomy of judgment
Using the acquired knowledge about the GUT microbiota, the selection of
probiotic microorganism, their effects on human health, their
employment in foods, students will be able to evaluate which probiotic
can be used in food according to the technology and of the
transformation processes.
Communication skills
Through the lectures, the comparison with the teacher and other
students, the student acquires the specific vocabulary related to the
microbiology. It is expected that, at the end of the course, the student is
able to transmit, in oral and written form, the main contents of the
course.
Learning ability
The student who has attended the course will be able to deepen their
knowledge related to the world of probiotics through the independent
a) comprendere i meccanismi attraverso cui i probiotici interagiscono con
la fisiologia dell’ospite.
b) Apprendere gli aspetti tecnologici legati all’impiego dei probiotici
c) Conoscere le diverse tipologie di alimenti probiotici ad oggi presenti.
La conoscenza di questi aspetti potrà fornire allo studente le competenze
essenziali per comprendere il significato della presenza e di un corretto
utilizzo dei microrganismi probiotici negli alimenti ed il loro impatto
sull’uomo.
Metodi didattici Saranno previste lezioni frontali in aula con l’ausilio di slide che
rappresenteranno materiale didattico messo a disposizione on line per gli
studenti.
Modalità di verifica
dell'apprendimento
Durante il corso sarà stimolata la discussione in aula con gli studenti
finalizzata alla verifica dello stato di apprendimento. La verifica finale di
apprendimento sarà svolta mediante un esame scritto a risposte chiuse.
Lo studente deve dimostrare di possedere conoscenze e competenze per
rispondere alle domande del test. Ogni domanda sarà valutata in
trentesimi e il voto finale sarà ottenuto dalla media conseguita. La soglia
di sufficienza sarà raggiunta se la media conseguita sarà uguale o
superiore a diciotto trentesimi.
Programma esteso Flora intestinale: caratteristiche e funzione.
• Microrganismi e alimenti probiotici.
• Caratteristiche dei microrganismi probiotici: identificazione di specie e
biotipi probiotici.
• Attività probiotiche
Sicurezza ed effetti riportati di ceppi probiotici.
• Aspetti tecnologici legati all’impiego dei microrganismi probiotici.
• Alimenti probiotici: alimenti fermentati e alimenti non fermentati
consultation of specialized texts, scientific journals, even outside the
topics dealt with strictly in class.
In particular, the objectives are as follows:
a) understand the mechanisms by which probiotics interact with the
physiology of the host.
b) Learning the technological aspects related to the use of probiotics
c) To know the different types of probiotic foods
The knowledge of these aspects will provide the student with the
essential skills to understand the meaning of the presence and the
correct use of probiotic microorganisms in food and their impact on
human health