Corso di Food safety and food risk management - Università degli Studi di Parma

If you are looking for a Second Cycle Degree Course at the forefront of the modern food sciences, and you want to acquire the ability to face the challenges posed by the modern food systems and learn deep skills in managing the safety of what we eat, we propose to you to become a Food Safety expert. It's possible through a regional course, fully taught in English, offered by a network formed by Universities of Parma, Bologna, Cattolica of Piacenza, Modena and Reggio Emilia, Ferrara. Emilia-Romagna region and, in particular, the Parma District represent an integrated ecosystem of food industries, research centres and public institutions fully dedicated to food (for this reason it's called 'food valley') and is the headquarter of the European Food Safety Authority (EFSA). Foods have a direct impact on human health and well-being. They are the main way in which our body comes into contact with the external environment and with millions of different compounds. It becomes therefore essential for companies, control bodies and research centres to form specific figures dedicated to risk assessment and management of food risks. The Food Safety expert has a knowledge of European legislation in the sector and is linked to the global market, which poses logistical challenges and makes the guarantees on ingredients of the food chain less robust, leading to new safety risks.
 

Laurea magistrale
Accesso libero con verifica requisiti
corso in Inglese
classe LM-70
120 crediti

5064

codice corso
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Avvisi dal corso


Agg.
Corso di Studio
Questionario sul benessere della popolazione studentesca

 

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Sei uno studente dell’Università di Parma?

Se sì, ti invitiamo a compilare un questionario del tutto anonimo, realizzato nell’ambito del Progetto Prisma dal Centro di Accoglienza e Inclusione (CAI, Responsabile del progetto Prof.ssa Dolores Rollo) volto a rilevare il benessere, gli stili di vita, le risorse personali e relazionali, i fattori protettivi e di rischio psicosociale nella comunità studentesca.

Gli OBIETTIVI sono:

  • comprendere e descrivere lo stato di salute psicofisica attuale
  • progettare azioni migliorative, di prevenzione, supporto e informazione

Come fare? Accedi al seguente link https://forms.office.com/e/APnKc5XPek o inquadra il QR code nella seguente locandina.

Grazie! Il tuo contributo aiuterà tutta la comunità degli studenti del nostro Ateneo!

Locandina

Agg.
Corso di Studio
Presentation of the 2nd year's curriculum "Agri-Food Safety" on March 17th at 2.30 p.m. - Room M Building "Aule delle Scienze"

 

To the students of the I year of the Master Degree of Food Safety and Food Risk Management. 

 

The presentation of the II year’s  curriculum "Agri-Food Safety" (offered at UNIMORE) will take place on:

 

March 17th at 2.30 p.m. in room M - Building "Aule delle Scienze" ( Q02)

 

During the meeting, the program of study will be presented.

The participation of the students is strongly recommended.

It will be possible to join the meeting online on Microsoft Teams:

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_Y2NlYzk1NWYtZDY1ZC00OWU5LThlNTMtMTczNGU5NmRiMTY1%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%22bb064bc5-b7a8-41ec-babe-d7beb3faeb1c%22%2c%22Oid%22%3a%22e641cad5-1d38-4d6f-bf9d-2b44a6b90e01%22%7d 


Agg.
Corso di Studio
Online il bando per attività di tutorato alla pari rivolto a studentesse e studenti dell’Ateneo


Gentili studenti e studentesse,

L’Università di Parma ha pubblicato il bando per l’attività di tutor pari per 200 ore a favore di studentesse e studenti con disabilità e/o con disturbi specifici di apprendimento e/o con bisogni educativi speciali, e/o con spettro autistico, iscritti all’Università di Parma. L’attività consiste nell’affiancamento all’interno del percorso individuale della studentessa e dello studente in difficoltà che ne ha fatto richiesta.

Per presentare domanda per il ruolo di tutor pari occorre essere iscritti per l’a.a. 2024/2025 a un corso di studi dell’Università di Parma, essere in regola con il pagamento delle tasse universitarie ed essere in possesso dei requisiti indicati nel bando.

La domanda dovrà essere indirizzata all’Università di Parma, Centro Accoglienza e Inclusione, entro il 28 marzo 2025 mediante invio di mail (dalla mail universitaria o eccezionalmente da quella personale con allegata una copia del documento di identità) all’indirizzo di posta elettronica protocollo.cai@unipr.it.

https://www.unipr.it/notizie/online-il-bando-attivita-di-tutorato-alla-pari-rivolto-studentesse-e-studenti-dellateneo 

Il bando può essere consultato sul sito web dell’Università: https://www.unipr.it/bandotutorpari 

Per maggiori info:

Dolores Rollo, Direttrice del Centro Accoglienza e Inclusione e Delegata del Rettore a Inclusione e Counseling Psicologico – tel. 0521/034936, email: cai@unipr.it 

Guido Di Lorenzo, UO Coordinamento Centro Accoglienza e Inclusione - tel. 0521/904079, email: guido.dilorenzo@unipr.it

 


Agg.
Corso di Studio
Notice on April 16th, 2025 FS&FRM Graduation

Dear students,
You can find here attached the notice reporting all the obligations and related instructions regarding students who intend to graduate on April 16th, 2025.

Notice on April 16th, 2025 Graduation

Agg.
Dipartimento di Scienze degli Alimenti e del Farmaco
Programma di Webinar dei "Giovedì del benessere"

Il Servizio di Counseling Psicologico di Ateneo (SCPA) promuove il benessere psicofisico della popolazione studentesca, includendo azioni di prevenzione e supporto. Sono previsti convegni, workshop, webinar per studentesse e studenti. 

In allegato la locandina della serie di Webinar organizzati nei "Giovedì del benessere".

 

Webinar "I giovedì del benessere"

Agg.
Corso di Studio
B2 English Level

Pre-enrolled students who don't have English B2 requisite can purchase the single course unit "Idoneità di Inglese B2" offered by Unipr.

See the attached notice for the details.

B2 English level - Food Safety and Food Risk Management

Contatti

Numero verde

800 904 084

Student's office

E. segreteria.scienzealimenti@unipr.it 
 

Quality assurance service 

Course quality assurance manager:
Dott.ssa Caterina Scopelliti
T. +39 0521 905969
E. service didattica.scienzealimenti@unipr.it
E. manager caterina.scopelliti@unipr.it

Course President

Prof.ssa Tullia Tedeschi
E. tullia.tedeschi@unipr.it 

Deputy Course President

Prof.ssa Valentina Bernini
E. valentina.bernini@unipr.it 

 

Delegate for guidance

Prof.ssa Emanuela Zanardi
E. emanula.zanardi@unipr.it 

Delegate for career guidance

Prof.ssa Francesca Bot
E. francesca.bot@unipr.it  

Delegate for tutoring

Prof.ssa Emanuela Zanardi
E. emanuela.zanardi@unipr.it 

Member of the International student mobility commission

Prof. Francesco Martelli
E. francesco.martelli@unipr.it  
 

Responsible for Course Quality Assurance (RAQ)

Prof.ssa Chiara Dall'Asta
E. chiara.dallasta@unipr.it

 

Contact person for students with disabilities, specific learning difficulties,(SpLD) or vulnerable groups

Prof.ssa Marilena Musci
E. marilena.musci@unipr.it 

 

Delegats for internships

Prof.ssa Tullia Tedeschi - Unipr
E. tullia.tedeschi@unipr.it 

Prof.ssa Paola Battilani - Università Sacro Cuore PC
E. paola.battilani@unipr.it

Prof. Pietro Rocculi - Unibo
E. pietro.rocculi3@unibo.it  

Prof. Emilio Stefani - Unimore
E. emilio.stefani@unipr.it

Prof. Nicola Marchetti - Unife
E. nicola.marchetti@unipr.it