FOOD HISTORY AND CULTURE
cod. 15266

Academic year 2012/13
1° year of course - First semester
Professor
Academic discipline
Storia medievale (M-STO/01)
Field
Attività formative affini o integrative
Type of training activity
Related/supplementary
42 hours
of face-to-face activities
6 credits
hub:
course unit
in - - -

Learning objectives

The course will give to students the elements to understanding the outlines of food history from antiquity to the present, and the close link between food history, material history.
From the birth of agriculture to the invention of cooking.
The construction of an European food system.
The language and “grammar” of food.
The taste as a social and cultural result.

Prerequisites

Conoscenza degli elementi di storia dalla preistoria al V secolo d.C. e dei lineamenti di storia europea dal VII al XXI secolo.

Course unit content

Outlines of food history from antiquity to the present

Full programme

Programma esteso Nascita dell’agricoltura.
Miti di fondazione.
Le piante di civiltà.
Cibo è prodotto della cultura per come si produce, si prepara, si consuma.
L’invenzione della cucina.
Incontro tra la cultura greco-romana e quella dei barbari.
Nascita di un modello alimentare europeo.
La formazione del gusto.
Il gusto come prodotto culturale e sociale.
Cucina scritta e cucina orale.
Linguaggio e grammatica del cibo.
I ricettari italiani.
Artusi
Interazioni fra storia materiale e storia intellettuale

Bibliography

CAPATTI A., MONTANARI M., Italian cuisine. A cultural history, New York, Columbia University Press, 2003.

MONTANARI M., The culture of food, Oxford UK/Cambridge USA, Blackwell, 1994 (paperback 1996

MONTANARI M., Food is culture, New York, Columbia University Press, 2006.

Teaching methods

Traditional: lessons and studying of books

Assessment methods and criteria

writing test

Other information

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