PLANT FOOD RAW MATERIALS
cod. 1003906

Academic year 2011/12
2° year of course - Second semester
Professor
Academic discipline
Arboricoltura generale e coltivazioni arboree (AGR/03)
Field
Discipline della tecnologia alimentare
Type of training activity
Characterising
80 hours
of face-to-face activities
10 credits
hub:
course unit
in - - -

Learning objectives

To provide the student with basic knowledge relating to the process of plant production, and on the produce of the main food plants

Prerequisites

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Course unit content

Agronomy
INTRODUCTION TO PLANT PRODUCTION. Factors of production. Le produzioni vegetali come produzione di alimenti e la crescita demografica. Le origini dell'agricoltura e delle specie vegetali coltivate. Concetti di resa e di qualità.
Il clima. Radiazione. Temperatura. Danni da alte e basse temperature e difesa. Idrometeore: rugiada, brina, pioggia, grandine.
Le piante e l'acqua.
Le piante e gli elementi minerali. Azoto. Fosforo. Potassio. Calcio. Magnesio. Zolfo. Ferro. Manganese. Boro. Zinco. Rame. Molibdeno. Cloro. Carenze ed eccessi. Elementi stimolanti ed elementi tossici. Antagonismi fra gli elementi nutritivi. Assorbimento radicale. Selettività dell'assorbimento radicale. Risposte delle specie ai principali elementi. Interazioni tra elementi fertilizzanti. Fattori influenti sulla risposta ai fertilizzanti.
SEED PROPAGATION. Seed characteristics and germination in field crops. Dormancy. Sowing and sowing machines.
AGAMIC PROPAGATION. Apomixy. Layering and other traditional techniques. Cuttings and grafting. Micropropagation. Nursery.
GROWTH AND DEVELOPMENT. Development and repartition of dry matter. Analysis of growth.
Apparati radicali. Struttura e sviluppo del sistema radicale. Distribuzione delle radici nel terreno. Accrescimento delle radici. Sistema radicale e tecnica colturale. Differenze tra piante erbacee e piante arboree. Metodi per lo studio degli apparati radicali e gli indici che descrivono l’accrescimento radicale.
Miglioramento genetico. Richiami di genetica. Tipi di propagazione e caratteristiche genetiche delle piante. Miglioramento genetico. Manipolazioni genetiche (mutagenesi, ibridazione, trasformazione). Strategie di selezione. Biodiversità.
Origins of agriculture and of cultivated crops. Yield and quality.
SOIL: PHYSICAL, CHEMICAL AND BIOLOGICAL PROPERTIES.
TILLAGE. Preparatore and comlomentary tillage. Plow and plowing. Other tillage tools. Alterantive techniques.
PLANT AND SOIL WATER. Hydrologic cycle. Goals of soil water management. Irrigated crop production.
PRODUCTION SYSTEMS. Monoculture, polyculture; intercropping; crop rotation. Organic farming. Cover crops.
FERTILIZATION. The main available mineral fertilizers. Organic fertilizers. Fertigation.
WEEDS AND HERBICIDES. Agronomical and chemical protection. Effects of herbicides and their behavior in the soil.
GROWTH REGULATORS
PRUNING. Physiology of pruning. Pruning operations. Training systems.
PESTS IN CROP PRODUCTION. Classification of plant diseases. Insect pests, Non pathogenic diseases. Principles and methods of pest management. Integrated pest management.
Parte II:
Plant productions::
Cereals (wheat, barley, rye, oats, corn, rice, etc.)
Grain legumes (soy, bean, pea, etc.)
Roots and tubers: Potato, Cassava, Sweet potato.
Vegetables: Tomato, onion, cabbage, lettuce
Spices: Pepper, chili pepper, vanilla, cinnamon
Beverages : Coffee, tea, cocoa, grape for wine
Sugar plants: Sugar cane, sugar beet.
Oil plants: olive, oil palm, sunflower, Canola
Fruit trees

Full programme

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Bibliography

Parte I:
Fabbri A., 2001 - Produzioni Vegetali. Edagricole.
Giardini L., 2002 - Agronomia generale: ambientale e aziendale. 5. ed. – Patron, Bologna.
Guet G., 2001. Agricoltura biologica mediterranea. Edagricole.
Parte II:
Baldoni R., Giardini L., 2000 - Coltivazioni erbacee. Patron, Bologna (Vol. I, Cereali e proteaginose; Vol. II, Piante oleifere ecc.);
Baldini E, Marangoni B., 1993 – Coltivazioni arboree. Thema CLUEB, Bologna
Tesi R., 2010 - Orticoltura Mediterranea sostenibile. Patron.

Teaching methods

Lecture

Assessment methods and criteria

Oral exam

Other information

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